Lørdag 5. mars var 2 busser med til sammen 60 flyktninger på vei fra Ukraina. Hektisk telefonaktivitet blant frivillige i Gjesdal – hvordan klarer vi få plass til disse? Kommunene tar for lang tid, bussene kommer søndag 6. mars. Jan Helge Vassbø og Bjørn Lende som er blant eierne av Gjedsal Gjestehus (tidligere Gjesdal Gjestgiveri) fikk en telefon om utfordringen, og bestemte seg kjapt for å stille hotellet til disposisjon. Selv om hotellet de siste årene har vært utleid, fikk eierne i løpet av noen telefoner lørdag bekreftet at de kunne begynne å gjøre det klart for mottak av flyktninger søndag morgen.

«Søndag var en duganadsgjeng på over 30 personer på plass, rett og slett en rørende innsats!» sier en travel Bjørn Lende på telefonen. «De fikk gjort klart hotellet, vasket, skiftet på senger, samlet inn klær, mat og brød fra det lokale bakeriet, slik at alt var klart da flyktningene kom i 22-tiden søndag kveld.»

Under 1 døgn på å få det klart til å ta i mot 60 flyktninger – alt på dugnad. Ingen hadde kastet bort tid på å tenke – bare gitt gass for å få det til.

På mandag morgen var det store avisoppslag om strømprisen, og Lende gikk for å sjekke strømmåleren. «Det er mye som kan gjøres på dugnad, men strømmen betaler seg ikke selv. Strømforbruket hadde økt vil voldsomme 6000 kroner dagen, og vi trengte rett og slett noen til å ta den regningen, det var derfor en befrielse da Ragnvald Albretsen ringte fra Seabrokers for å spørre om de kunne hjelpe oss, og umiddelbart sa at de tar regningen for den første måneden.

«Vi berømmer dette fantastiske initiativet, som igjen beviser at folk i vår region handler i stedet for å snakke. Jeg fikk en telefon fra noen FrP damer, som hadde hørt om dette prosjektet, og spurte om ikke Seabrokers kunne være med å støtte dette fabelaktige initiativet. Så å ta strømregningen for et slik fantastisk initiativ som dette er en stor glede for oss i Seabrokers Group!» sier Ragnvald Albretsen.

Bilde fra Stavanger Aftenblad ved Fredrik Refvem