I framkanten av bygget er grunnen støtten opp med en sablet steinmur. I løpet av 120 år har bølger og tidevann erodert og vasket ut finstoffet i og bak denne muren. Det har gjort jorden under Varmbadet ustabil og jetpeling ble valgt som metode for å gjenopprette stabiliteten.
En 18 meter lang jetpelevegg ble tegnet inn mellom bygningen og muren ut mot sjøen. På denne måten ville dette utsatte jordvolumet bli erosjonssikret. Samtidig får veggen en horisontalt strukturell funksjon når muren utforbi skal fjernes og reinstalleres.
Før prosjektoppstart var hulrommene i bakken såpass store, og situasjonen så kritisk, at man var redd for en kollaps dersom man begynte direkte på med jetpeling. Løsningen ble å forinjisere for å prøve å tette og fylle igjen hulrommene i bakken. Dette ble gjort med en gysemasse med høyt v/c-forhold og tilsetning av bentonitt for å oppnå de rette egenskapene. Etter å ha injisert 70m3 gysemasse, var forholdene gode nok til å gå videre. Jetpeling ble utført med monofluidsystem og uten forerosjon som Ø1600mm og c/c = 1,25m. Ytre miljø var en bekymring ettersom området grenset til gyteområde for torsk. Dette ble ivaretatt med geotekstil som fysisk barriere i sjøen, sammen med turbiditetsmålere som kunne varsle potensielle utslepp i sjøen.
Per Christian Holm, Leif Grimsrud AS
Telefon: (+47) 90 81 33 65
E-post: per@leifgrimsrud.no